Zapiekanka z pora i ziemniaków w śmietanie -nie wygląda ale jak smakuje !
Na chwilę obecną, jest to największy hit w moim domu . Powstała jak zwykle z potrzeby zużycia 3 samotnych ziemniaków , ale wyszła tak znakomicie , że trafiła na stałe ( przynajmniej chwilowo 😉 ) do naszego jadłospisu . Sądząc po prędkości z jaką znika ,szybko z niego nie wypadnie 😉
Zapotrzebowanie na 4 osoby :
- 4 duże ziemniaki
- 1 duży por ( tylko biała część )
- 400 ml pojemnik śmietany BIO 12 %
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól do smaku , masło schłodzone
- 6 plastrów żółtego sera ( np. Gouda )
Foremkę do zapiekanek , wykładamy cienkimi plasterkami masła ( nie mają się stykać , wystarczy że będą po niej porozrzucane 😉 ) . Białą część pora kroimy cieniutko , układamy na foremce z masłem . Ziemniaki wyjemy ( jeśli mają grubą skórę to obieramy ,jeśli cienką zostawiamy ) szatkujemy szatkownicą na cieniuśkie plasterki , układamy na porze . Warstwy nie maja być grube , raczej cienkie ,wtedy lepiej się wypieką . Wszystko solimy , posypujemy czosnkiem granulowanym . Całą zapiekankę polewamy śmietaną BIO (koniecznie tą bo jest delikatnie kawsakowata ) rozprowadzamy ją cieniutko po wierzchu -jak na zdjęciu .
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 C i przykrywamy folia . Pieczemy około 35-40 minut , po czym odkrywamy , układamy na wierzchu plastry sera i wsadzamy z powrotem do piekarnika ale już bez przykrycia . Wyjmujemy kiedy ser, zacznie się lekko przyrumieniać i płynąć . Gotowa , świetnie smakuje np z kurczakiem hinduskim w curry … 😉
Wygląda smakowicie, przepis zapisuję.