Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami -ciepła surówka
To najfajniejsza z ciepłych surówek jakie znam , ma niesamowity smak , który jest absolutnie charakterystyczny . Doskonale odnajduje się w towarzystwie golonki w piwie czy w miodzie , a także z kopytkami odsmażanymi na patelni . No a podana do ruskich pierogów to już po prostu bajka ! Aż mi ślinka cieknie 😉 Robi się ją w trzy minuty , jest banalnie prosta ,ale nie banalna i o to właśnie chodzi , prostota, piękno i smak ..nie potrzeba przeładowania i przepychu by coś nie utykało w przełyku 😉
Składniki :
- 0,5 kg kiszonej kapusty ( obojętnie jakiej ,z marchewką lub bez 😉 )
- 1 garść rodzynków ( nadają się wszystkie rodzaje , ja używam najzwyklejszych )
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Kiszoną kapustę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem , nie odciskamy , nie płukamy , sok odparuje sam , a i tak dodamy zaraz cukier 😉 Dodajemy do niej garść rodzynków ( taka od serca i od wątroby – szczerą dużą i nie do strawienia 😉 ) . Następnie dosypujemy cukier i smażymy wszystko cierpliwie na dużym ogniu , mieszając , żeby się nie przypaliło , ale pozwalamy , aby się przysmażyła szczególne kapusta . Ma miejscami zbrązowieć , wtedy dostaje tego charakterystycznego , nie powtarzalnego , smaku i aromatu . Dodajemy pod koniec smażenia pieprz i gotowe , nie ma być ciapowata , rozgotowana ..ma być lekko chrupka , jędrna i pyszna …. 😉 Cały proces trwa około 10 minut – plus , minus 5 min. Banalnie proste , ale jak już raz spróbujecie , to z pewnością nie raz powtórzycie 😉 Smacznego !