Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą
Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho 😉 Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie własnym . Jeśli jeszcze dorzucicie parę ziemniaków i sporą ilość cebuli z czosnkiem , to powstanie bajeczny jednogarnkowiec . Prosta zimowa potrawa , doskonała na chłodniejsze dni . Wiosna już powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni moment na tak ciężkie dania . Za chwilę w kuchni zagości lekkość nowalijek i wszystko nabierze delikatności 😉 Tym czasem warto jeszcze sięgnąć do ciężkiej zimowej pychoty .. 😉
Składniki ;
- 1 kg żeberek ekstra mięsnych
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki maggi w płynie
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia
- sól , pieprz do smaku
- smalec wieprzowy
Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy jak duże porcje chcecie zrobić . Solimy , pieprzymy do smaku . Układamy na malutkich paseczkach smalcu , ważne żeby nie kłaść zbyt dużo smalcu , bo potrawa zrobi się tłusta . Całość przykrywamy siekaną cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe , maggi . Nakrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180 C , przez około 30 – 40 minut . Po tym czasie podlewamy 1/2 szklanki wody i dalej dusimy przez następne 60 minut .
Po tym czasie kontrolujemy czy mięso się zrumieniło , powinno mimo zamknięcia 😉 . Jeśli jest pięknie złociste , dolewamy 2 szklanki wody , wkładamy pokrojone grubo ziemniaki i ponownie dusimy pod przykryciem . Tym razem około 20 minut . Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji i gotowe 😉 Serwujemy na gorąco . Smacznego !