Ziemniaki w gajerku z farszem

Rate this post

Ziemniaki w gajerku z farszem

Ziemniaki w gajerku , brzmi nieco dziwacznie 😉 Gajerek to garniturek , czyli garnitur , taki wyraz używany często potocznie 😉 Gajerek ziemniaków jest z szynki szwarcwaldzkiej , a farsz z pasty pieczarkowej . Smak to poezja , nie ma nic lepszego , a na pewno trudno o ciekawsze odsłony ziemniaka. Moja rodzinka zakochała się od pierwszego kęsa . Doskonale smakują na gorąco , jeszcze lepiej na zimno z sosem czosnkowym . Można je serwować jako przekąskę do piwa lub przystawkę do obiadu . Co tu wiele pisać są genialne i nie trudne do zrobienia . Polecam , ubierzcie pyry w gajerek i włóżcie im w kieszeń pieczarki  😉 

Składniki na 3 osoby :
  • 9 zgrabnych, małych ziemniaków
  • 9 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej ( ja użyłam paczkowanej , szerokie plastry , można przeciąć wzdłuż i owinąć jednym dwa ziemniaki )
  •  sól , pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
dodatkowo : wykałaczki





Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Tak żeby były lekko twarde . Studzimy , obieramy , przekrawamy na pół i robimy małe miseczki na farsz . Pieczarki , cebule i czosnek siekamy . Podsmażamy na smalcu , doprawiając solą i pieprzem do smaku . Jak wszystko będzie pięknie złociste , przekładamy do miseczki . Rozdrabniamy blenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę ziemniaków solimy , pieprzymy , wypełniamy farszem . Około 1 łyżeczki na ziemniak , może wychodzić poza otworek . Delikatnie składamy , owijamy szynką i przytrzymując ,żeby nie wycisnąć farszu na boki , spinamy wykałaczką . Układamy na blaszce do pieczenia , polewamy olejem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C . Gotowe. Doskonałe jako przystawka do obiadu lub przekąska do piwa . Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Ziemniaki w gajerku z farszem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *