” Ziołowy ” , pieczony kurczak
Kurczak pieczony , jest żelazną pozycją w naszym menu i obowiązkowo , musi się pojawić przynajmniej raz w miesiącu . Wariacji , kurczaka z piekarnika jest mnóstwo , sama co chwilę wymyślam nowe , ale ten przepis, jest naprawdę wart próby . Lato w pełni , świeże zioła pod ręką , aromatyczne i pachnące , czy jest coś zdrowszego i przyjemniejszego 😉 Kurczak nafaszerowany ziołami , masłem z chrupiącą skórką …mniam 😉 A cały dom pięknie pachnie pieczystym … Polecam !
Składniki :
- 1 świeży kurczak
- 2 cebule
- masło – 1/2 kostki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 kostki bulionowe drobiowe
- sól , pieprz do smaku
zioła po kilka gałązek :
- rozmarynu
- szczypiorku
- tymianku
- estragonu
- trybuli
- majeranku
- pietruszki
- koperku
- szałwii
Kurczaka sprawiamy , pozbywając się wszelakich niepotrzebnych elementów , tłuszczy itp . Rozcinamy plecki i rozkładamy . 1 łyżkę masła roztapiamy , resztę rozgniatamy z czosnkiem i jedną kostką bulionową , robiąc taką maślaną pastę . Wpychamy ją pod skórę na piersiach , udach i skrzydełkach . Skóra , na kupnym kurczaku , łatwo oddziela się od mięsa , jeśli wsunie się pod nią palce , tworząc kieszonki . Solimy , pieprzymy całego kurczaka z wierzchu i od spodu . Drugą kostkę rosołową rozcieramy i smarujemy nią środek kurczaka , przykładamy masło . Zioła siekamy i dzielimy na dwie części , jedną upychamy pod skórę , tam gdzie siedzi masło ( na udach,piersiach i skrzydłach )
Cebulę szatkujemy na cienkie plastry ,układamy na blaszce do pieczenia , tak żeby dała się przykryć kurczakiem. Na niej ,wysypujemy resztę ziół . Kurczaka, układamy na kopcu z cebuli i ziół , polewamy stopionym masłem . Ostatnią kostkę ,rozpuszczamy w kubku gorącej wody i wylewamy na blaszkę z kurczakiem ( można użyć rosołu , jeśli akurat mamy ) . Pieczemy w temperaturze 170 C przez około godzinę , w zależności od wagi kurczaka . Duży to dłużej , jeśli mały , krócej ( mój ważył 1,7 kg ) . W razie potrzeby , jeśli skórka zbyt mocno brązowieje , można delikatnie przykryć folią . Po upieczeniu , kurczaka dzielimy i układamy na talerzu , a z powstałego wywaru i cebuli po zmiksowaniu i dodaniu śmietanki otrzymacie dodatkowo , pyszny sos 😉 Smacznego !
Dlsczego dodawac czosnku ze sloika?Przeciez mamy swiezutki i pachnący nowy czosnek😀