Złociste ziemniaczane dukaty
Dukaty to kolejny przepis na pieczone ziemniaczki , tym razem są to plastry małych ziemniaków oprószone przyprawami . Smażone w głębokim oleju , złocisty kolor , są chrupiące i pyszne .Takie frytki o ciekawym kształcie , które troszkę przełamują monotonność dnia codziennego 😉
Składniki ;
- 3 ziemniaki -małe
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 słodkiej papryki mielonej
- 1/2 mielonej kolendry
- 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem , nie obieramy ze skórki ( chyba ,że ktoś bardzo nie lubi , lub ma paskudne ziemniaki 😉 ) , kroimy w cienkie plastry – dukaty , takie 0,5 cm . Wkładamy do zimnej wody . Przyprawy mieszamy w miseczce razem , aż utworzą gotową mieszankę , będzie jej dużo , ale można zostawić na następne razy 😉 Ziemniaki odcedzamy z wody , osuszamy , papierowym ręcznikiem i posypujemy dukaty naszą mieszanką przypraw . W głębokiej patelni rozgrzewamy olej ( dość dużo ,tak żeby ziemniaki pływały-jak do frytek ) , jak będzie skwierczał po włożeniu plastra , wtedy wkładamy ziemniaki i smażymy na złoty kolor ( jak frytki ) odławiamy cedzakiem , układamy na papierowym ręczniku , żeby odpił się nadmiar tłuszczu . Posypujemy solą i pieprzem . Można podawać . Świetny dodatek do wszelkich dań obiadowych lub samodzielna kolacja 😉