Zupa dyniowo marchewkowa

Zupa dyniowo marchewkowa

Zupa dyniowa to po prostu pozycja obowiązkowa w zimowe dni. Ta pora roku po prostu nie może się bez niej obejść, jest pożywna, smaczna i rozgrzewająca. Kolor tej zupy od pierwszego wejrzenia poprawia humor po ciężkim dniu i obiecuje coś naprawdę ciepłego i przytulaśnego 😉 Tak moi chłopcy niewiele zup lubią ale tą nigdy nie gardzą. Polecam to słoneczko na talerzu w zimny pochmurny dzień 😉

składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido lub inna o pomarańczowym, kasztanowatym miąższu 😉
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • pół płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu cielęcego ( można użyć z kostki jeśli nie ma innego wyjścia)
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • sól i ostra mielona papryka do smaku

dodatkowo:

  • prażone pestki z dyni
  • prażona cebulka

Dynię pokrój w małe kawałki, cebulę poszatkuj, ziemniaka i marchew tradycyjnie obierz i pokrój jakkolwiek i tak będą blendowane. W garnku w którym będziesz gotować zupę roztop masło, zeszklij na nim cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową. Jak już zmiękną dodaj pozostałe warzywa i dalej duś pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystko zacznie być złociste, wlej bulion, dopraw solą i ostrą papryką do smaku. Gotuj do czasu aż wszystko będzie miękkie. Na koniec zblenduj blenderem na gładki krem dodając podczas tej czynności śmietanę. Serwuj na gorąco obficie posypaną prażonymi pestkami dyni i prażoną cebulką. Świetnym dodatkiem jak do większości zup są grzanki z bułki lub chleba 😉  Smacznego !


4 thoughts on “Zupa dyniowo marchewkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *