Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami, przepis rodzinny

5/5 - (9 votes)

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami, przepis rodzinny

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami , to kolejny przepis rodzinny , czyli taki , który wymyśliliśmy spontanicznie gotując. Moi synowie chętnie kucharzą , może nie codziennie ale co jakiś czas, dopada ich kuchenna pasja i to właśnie wtedy rodzą się najlepsze rodzinne przepisy. Kiedy gotujemy we trójkę, ja Miki i Buba, wtedy nie ma mocnych , Gordon Ramsay może zacząć robić na drutach, bo my rządzimy 😉 Uwielbiam takie akcje z dzieciakami, wiem że jeden już się przeterminował bo w tym roku skończył lat 18 ale.. cóż synek, to synek, dla rodziciela zawsze malutki..;) Poza tym, zdradzę Ci sekret tej potrawy, nie to nie smak, nie aromat, nie łatwość przygotowania..to wspólne chwile z dzieciakami, które są bezcenne i niepowtarzalne, tworzą jej magię 😉 Zachęcam, wypróbujcie , super sprawa, młodszy sieka wielkie kawały, a my ze starszym staramy się je zagospodarować. Efekt końcowy spożywamy w zachwycie i mam nadzieję że tak samo będziemy to wspominać… jako czyste i pyszne wariactwo  😉

Składniki na 3 osoby:
  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • 2 żółte papryki
  • 1 kawałek dyni ( połowa małej Hokkaido )
  • 1 marchewka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 7-8 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego chilli ( można pominąć lub zmniejszyć 😉
  • sól do smaku
  • smalec wieprzowy do smażenia

Mięso pokrój na małe kawałki, obsmaż na smalcu na złoty kolor. Tak żeby każdy kawałek się zrumienił, to nada zupie niepowtarzalny smak. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem, przekładamy do garnka. Ponownie na patelnię (ciągle tą samą), wyłóż odrobinę smalcu i przesmaż, mielony kminek, słodką mieloną paprykę, tylko krótko tyle, żeby papryka złapała smak ale się nie przypaliła bo zrobi się gorzka. Przełóż do garnka a patelnię deglasuj, czyli opłukaj wodą i przelej do garnka, ( szklanka ).




Wlej także pomidory, dodaj chilli, wędzoną paprykę, mieloną kolendrę, cukier, pokrojone pieczarki, dynię,odcedzoną z zalewy kukurydzę marchewkę i paprykę. Dolej też 1,5 litra wody inaczej będzie to raczej leczo niż zupa 😉 Posól do smaku i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie zupa powinna być gotowa. Najlepiej przygotować ją z dzieciakami i słuchać ich rad, zawsze wymyślają genialne, choć mało zdrowe dodatki jak na przykład brązowy cukier, który genialnie podbija smak. Serwuj na gorąco. Smacznego!

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *