Zupa z zielonym groszkiem na porach
To lekka zupa , dobra na każdą porę roku i na każdą okazję . Bardzo lubię zielony groszek za smak i za kolor , szczególnie zimą kiedy brak optymistycznych barw . Moi chłopcy jak byli mali bawili się w łowienie groszku pałeczkami , najeść się tak nie sposób ale zabawa świetna . Do tej pory to jedna z ich ulubionych zup . Bo kto nie lubi słodkiego zielonego groszku 😉
Składniki
- 1 opakowanie zielonego mrożonego groszku ( około 300 g )
- 1/2 opakowania ravioli z serem ( około 100 g )
- 1 gruby ,tłusty ,por , ale tylko biała część
- kawałek selera naciowego ( jedna łodyga )
- 1 korpus po kurczaku , lub inne kosturki drobiowe
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 kostka bulionowa drobiowa
Korpus myjemy dokładnie , wkładamy do garnka z wodą ( około 3 – 4 l ) , dokładamy pokrojonego pora, złamana łodygę selera , kostkę rosołową , zmiażdżony czosnek i gotujemy około 30 minut , aż wszystko zamieni się w bulion , a por się rozpadnie . Odławiamy korpus i obieramy z resztek mięsa , kosturki dla pieska , mięsko dodamy później 😉
Wywar miksujemy razem z porem blenderem , do uzyskania gładkiej , ale rzadkiej zupy ( taki zielonkawy mętny rosołek 😉 ) , następnie zagotowujemy i wsypujemy do niej groszek ( dodany do wrzątku nie traci intensywnego koloru ) , ravioli i gotujemy aż ravioli będzie miękkie , czyli jakieś 10 minut . Po tym czasie doprawiamy zupę pieprzem solą, dorzucamy wcześniej odzyskane z kości mięsko , nakładamy na talerz i skrapiamy śmietanką . Gotowe , pyszne i soczyście zielone , optymistyczne danie 😉 Można poszaleć i posypać parmezanem jak ktoś lubi 😉