Cukinia marynowana po francusku
Pyszna i od kilku lat coraz bardziej popularna , na naszych stołach cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe jak i dietetyczne .W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu 😉 Francuska musztarda, nadaje jej tego niespotykanego posmaku gorczycy i jednocześnie wydobywa, naturalną słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów 😉
Składniki na około 4 szt- 0,5 l słoiki :
zalewa :
- 1 l wody
- 0,5 l octu 10 %
- 2 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki musztardy francuskiej
- 1 czubata łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka soli
wsad :
- 2 średnie cukinie
- 4 ząbki czosnku – bardzo duże
- 4 baldachy kopru z nasionami i łodygą
- 1/2 łyżki soli
Cukinie obieramy i kroimy w pas,y lub jeśli wolimy inaczej , to wg.własnej inwencji 😉 Posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki ,żeby zmiękła i puściła sok . W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z octem , do gorącej wsypujemy cukier i sól i jeszcze chwilkę gotujemy -około 1 minuty , mieszając co jakiś czas . Odstawiamy do wystygnięcia, jak już będzie chłodna , dodajemy obie musztardy i mieszamy . Cukinię odlewamy z zebranej wody i układamy w słoikach razem z pociętym czosnkiem i koprem ( jeden pokrojony ząbek i jeden baldach z łodygą na słoik ) . Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy . Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej się wodzie , wyjmujemy , ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystudzenia . Gotowe , im dłużej stoi , tym smaczniejsza 😉
czy te ogórki tzatziki nie zepsują się bez octu?ile to jest 6 średnich ogórków ,kg a może 1/2 kg?
Nie, bez octu, też się dobrze trzymają- wytrzymają do wiosny ,nie do wszystkich przetworów używam octu , sól lub cukier też są dobrym konserwantem , pod warunkiem pasteryzacji . Ilość ogórków będzie to takie porządne 0,5 kg z czubem 😉 Pozdrawiam
wow, kolejny przepis, który mnie kusi 🙂
Jestem początkujący w przetworach – tak więc – czy mogę pasteryzować w piekarniku, a jeśli tak to jak, temperatura?, czas? ..
będę wdzięczny
Witaj, jak najbardziej możesz. W temperaturze 100 C z termoobiegiem, wstawiasz do nie nagrzanego piekarnika i od momentu kiedy temperatura osiągnie 100 C pasteryzujesz 60 minut pierwszego dnia, 40 minut drugiego dnia, a jeśli ma stać bez lodówki dłużej niż rok 30 minut trzeciego dnia 😉 Gotowe , po takim maratonie wytrzyma i dwa lata w komórce na półce . Smacznego 😉
Hej😊 chciałabym tym sposobem zrobić patisona. I moje pytanie jest takie. Czy ilość octu nie będzie za duża?
Dziękuję 😊