Aromatyczna pierś z kurczaka

Rate this post

Aromatyczna pierś z kurczaka

Niby zwykły przepis , ale zapewniam ,że warty uwagi . Pierś wychodzi soczysta , aromatyczna ..Nadaje się na każdą okazję i prezentuje się świetnie . Nie jest to danie trudne , co także jest dużą zaletą  , a już tym bardziej jak łapiemy lenia , a musimy błysnąć w towarzystwie lub przed rodziną ..ożeniona z pysznym sosem , a pasuje do każdego zachwyci ..każdego 😉  Jest to także alternatywa dla osób nie lubiących kaczki . Polecam 😉

aromatyczna pierś z kurczaka

Składniki :

IMG_1211 (640x427)IMG_1212 (640x427)

Z piersi wycinamy wszystkie  kości , skórkę zostawiamy  , nacinamy ja tylko w poprzek ,żeby ułatwić wchłanianie przypraw . Nacieramy kurczaka olejem i przyprawą garam masala oraz chilli i solą . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i na mocno rozgrzanym , układamy pierś skórą do dołu -smażymy na złoty kolor , obracamy i podsmażamy około 1 minuty .

IMG_1217 (640x427)IMG_1218 (640x427)

Po czym wstawiamy do nagrzanego do 160 C  piekarnika ( skórą do góry ) i pieczemy jeszcze około 10-15 minut . Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy mięso , żeby odpoczęło 2 minuty . Można teraz kroić i podawać ..z dowolnym sosem , dipem w towarzystwie ziemniaczanego  pure lub warzyw ..Pychota 😉

IMG_1222 (640x427)aromatyczna pierś z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *