Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty

Rate this post

Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty

Kapuśniak , to świetna  zupka , szczególnie ceniona przez moich domowników zimą . Gorący , sycący i kwaśniutki ..pyszniutki 😉 Ta odmiana , to mój autorski przepis, po prostu odkryłam ,że przysmażona kiszona kapusta , szczególnie z odrobiną kminku i koniecznie ugotowana , na pieczonych żeberkach smakuje obłędnie . Nic nie może się z nim równać . Bamberski – bo na bogato , na dobrych żeberkach – to absolutna konieczność inaczej nici ze smaku . Oczywiście im więcej razy odgrzewany , tym lepszy ,a tak w tajemnicy , to jest też ,tak całkiem przy okazji , niechcący , bardzo skutecznym lekiem na kaca 😉 Polecam ugotować garnek dzień przed Sylwestrem 😉

bamberskikapuśniakz zasmażanej kiszonej kapusty

Składniki :

  • 1 kg wieprzowych żeberek , nie za tłustych ale bardzo mięsnych
  • 1,5 kg kiszonej kapusty-im kwaśniejsza tym lepsza
  • 1 łyżeczka nasion kminku ( można zmielić jeśli ktoś nie lubi całego )
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka cukru dla równowagi kwaśnego smaku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz  do smaku

IMG_2598IMG_2904

Żeberka płuczemy , kroimy w mniejsze kawałki , solimy , pieprzymy i pieczemy w piekarniku około 30 minut z termoobiegiem , aż się mocno zrumienią -nie muszą być miękkie i tak będą się gotować 😉 Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie obieramy z kości . Blaszkę po pieczeniu zalewamy szklanką wody i zbieramy nią cały smak przypieczonych resztek ( trzeba to zrobić na gorąco ) , a następnie przelewamy do garnka . Kapustę odciskamy – sok zbieramy do miseczki . Kroimy w kawałki , tak żeby się nie ciągnęła przy jedzeniu . Podsmażamy na smalcu , na złoty kolor , trwa to chwilkę -około 20 minut ( jak na zdjęciu musi być gdzieniegdzie mocno przysmażona – to właśnie ona nadaje nietypowy smak 😉 ) . Podsmażoną kapustę przekładamy do garnka z wywarem po pieczeniu , zalewamy wodą , tak żeby kapusta była zanurzona całkowicie , dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i cukier . Ja czasem ,dodaję jeszcze kości od pieczonych żeberek żeby wyciągnąć z nich resztki smaku , a później  odławiam . Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dokładamy ziemniaki , marchewkę i pietruszkę -wszystko pokrojone w kostkę, mięso z żeberek , gotujemy następne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie . Po tym czasie dodajemy sól jeśli trzeba i doprawiamy pieprzem -można dolać soku pozostałego z odciśnięcia kapusty – doprowadzamy do wrzenia . Gotowe . Zdecydowanie najlepiej smakuje odgrzana , więc polecam zrobić ją dzień wcześniej 😉 Smacznego !

IMG_2903IMG_2905

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *