Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja

Rate this post

Pierogi z grzybami i kapustą .Wigilijna tradycja 

Święta za pasem , tak więc tematyka kulinarna zawsze się nieco na nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne 😉 Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze to jakieś uproszczenie , chociaż ja jestem zmuszana przez moich domowników do robienia na świeżo ..no cóż sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach 😉 

pierogi z grzybami i kapustą wigilijna tradycja

Składniki na ciasto  :

Farsz :

  • 2 garści suszonych grzybów leśnych , najlepiej podgrzybków
  • 1 średnia kapusta świeża
  • 1 cebula
  • sól , pieprz ,do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody

IMG_5161

Cebulkę siekamy drobno , lekko rumienimy na maśle , przelewamy z całą zawartością patelni do garnka . Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , wkładamy do garnka z cebulką , podlewamy IMG_5162

szklanką wody , solimy , dodajemy cukier , suszone grzyby i wszystko przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30- 40  minut , co jakiś czas mieszając i pilnując żeby się nie przypalało . Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia .Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty 😉) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące

IMG_5163

Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką .  Następnie po około 20 -30 minutach  , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągłą formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskamy brzeg widelcem, wtedy wychodzą ładne i kształtne . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić 😉 . Odławiamy na sitko i zlewamy zimną wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały. Najlepiej smakują podsmażone , na złoto na maśle 😉 Smacznego !

IMG_5175

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *