Barszcz ukraiński – czernichowski

Barszcz ukraiński – czernichowski

Barszcz ukraiński  to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne  czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby .  Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu 😉 Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się wywodzimy 😉 Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam 😉 Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami 😉 Polecam ! 

Składniki :
  • 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar )
  • 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości
  • kawałek kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć )
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu
  • sól , pieprz czarny  do smaku
  • gęsta śmietana  około 2-3 łyżki

Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane i pokrojone w małe słupki lub kostkę : buraczki, cebulę , marchew , pietruszkę , selera . Dodatkowo ziele angielskie , liść laurowy i grzyby . Zalewamy wodą , tak żeby wszystko było zanurzone ale nie pływało zbyt swobodnie . Lepiej zawsze wody dolać później ,niż przesadzić i zrobić wodziankę 😉 Solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości . Mięso odławiamy i odłączamy od kości . Dodamy je ponownie pod koniec gotowania .



Następnie do zupy wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość duże kawałki , odcedzoną z zalewy fasolę , kapustę , koncentrat pomidorowy  i  zmiażdżony czosnek . Gotujemy aż ziemniaki zaczną robić się miękkie . Dodajemy zakwas lub ocet , gotujemy około 5 – 6 minut . Po czym na koniec ponownie wkładamy mięso z żeberek , doprawiamy pieprzem , śmietaną  i serwujemy na gorąco . Odgrzewany robi się jeszcze lepszy 😉 Można też podać barszcz z kleksem ze śmietany na talerzu , zamiast dodawania jej do zupy w garnku , wtedy unikniecie efektu zważenia ,który czasami się pojawia 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *