„Blaszka smaków” czyli karkówka i warzywa z piekarnika
To cudowne danie, ratuje mnie zawsze wtedy, kiedy chcę coś więcej zdziałać w ogrodzie, a wiadomo.. wiosna .. podobno już jest…. Podobno bo po tym śniegu i mrozie co nawiedza nas, co kilka dni trudno wywnioskować, ale cóż rzodkiewki i sałatę siać można , więc do dzieła… kilofy w dłoń i rozkujmy grządki.. 😉 Tak więc wracając do kulinariów „blaszka smaków” to najprostszy posiłek jaki można sobie wymarzyć. Pokrojenie składników zajmie Ci tylko chwilkę , a potem siup na blaszkę do zapiekania i do piekarnika.. 😉 Ot cała filozofia zakończona po około godzince, pysznym kompletnym obiadem. Nic więcej nie musisz dodawać, czy czarować. Obiad ten zawiera wszystkie elementy czyli mięsko, warzywa a nawet ziemniaki i sos. Wyjmujesz częstujesz, myjesz jedna blaszkę i dalej już tylko się wylegujesz z książką w ręku.. 😉 Brzmi fajnie nie ? 😉 Wiem, a smakuje jeszcze lepiej zapewniam 😉
składniki na około 4 osoby:
mięso:
- 4 grube plastry karkówki, nie rozklepane takie około 1 do 1,5 cm
- 4 plastry sera dowolnego gatunku ( lub kilka mniejszych, chodzi o taką ilość żeby pokryła cały kawałek karkówki)
- 2 cebule średniej wielkości
- czosnek granulowany do doprawienia karkówki (lubiana ilość)
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki musztardy miodowej
- sól, pieprz do smaku
warzywa:
- 1-2 małe cukinie
- 4 ziemniaki
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, ostra papryka do smaku
Karkówkę ułóż na posmarowanej majonezem blaszce. Każdy plaster dopraw solą , czosnkiem i pieprzem do smaku. Posmaruj 1 łyżeczką musztardy i jedną łyżką majonezu. Pokryj każdy plaster cienko pokrojoną cebulą (gruba warstwa, pół cebuli na kawałek mięsa), a następnie serem. Ser warto „złapać” wykałaczką żeby podczas pieczenia nie zjechał z mięsa.
Warzywa obierz, pokrój w niezbyt grube plasterki. Ziemniaki wymieszaj z oliwą i ziołami prowansalskimi. Na tej samej blaszce do pieczenia na której spoczywa mięso, ułóż teraz warzywa, tworząc z nich coś w rodzaju przekładanego węża lub chińskiego smoka jeśli wolisz 😉 (jak na zdjęciu 😉 ). Jogurt, majonez, wędzoną paprykę, miód, czosnek, sól i ostrą paprykę do smaku, wymieszaj razem.
Powstałym sosem zalej warzywa. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 C i zapiekaj przez około godzinę do półtorej. Pilnując i w razie potrzeby osłaniając folią wierzch potrawy żeby zbytnio się nie przypalił. Serwuj na gorąco. Żadne dodatki do tego dania, nie są już potrzebne, chociaż my już z czystej fanaberii i rozpusty zawsze jemy z sosem tzatzyki 😉 Odgrzewana „blaszka smaków” także smakuje wybornie, nawet drugiego dnia. Smacznego!
O super wypróbuje moje smaki:)
Ostatnio polubiłam nowe przepisy z karkówką. Polecam po cygańsku