Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy

1/5 - (1 vote)

Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy

Bułki świetnie sprawdzają się do zup mniej treściwych . Szczególnie , kiedy mamy na wyżywieniu kilku mężczyzn , w wieku mocno konsumpcyjnym . Nie zabije się głodu , samą zupą , raczej ciężko . Poza tym bardzo lubię swojego psa i nie zaryzykuję jego życia, doprowadzając do sytuacji , kiedy trzech wygłodniałych facetów , będzie go ścigać z nożem i widelcem w dłoniach 😉  Lepiej zrobić jakiś konkretny dodatek , czyli w tym wypadku pełnoziarniste czosnkowo- cząbrowe bułeczki . Wszyscy je lubią , a już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie 🙂 Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje .. 

Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej , pełnoziarnistej typ 1850
  • 1,5 główki czosnku – dużych główek
  • 1,5 łyżeczki suszonego , roztartego w palcach cząbru
  • 3 łyżki masła
  • 2 opakowania drożdży suszonych ( 2 x 7g )
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Czosnek obieramy , wyciskamy praską . Na patelni roztapiamy całe masło ( 3 łyżki ) blanszujemy na nim przez minutę wyciśnięty czosnek ,żeby pozbyć się smaku surowizny . W maszynie do wyrabiania chleba ( lub w misce ) . Wyrabiamy mąkę, drożdże ( dodajemy bezpośrednio , suszone do mąki ) cukier, sól i mleko . Mleka , jeśli zajdzie potrzeba , można zawsze dolać więcej, ciasto ma być sprężyste i nie lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki .



Kształt jest kwestią gustu i upodobań 😉 Warto je tylko ponacinać ,żeby nie pękały niekontrolowanie . Układamy je na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwoją swoją objętość, jeśli drożdże są dobre 😉  . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C . Do momentu , aż pięknie się zrumienią z wierzchu . Jest to zazwyczaj około 20 minut , w zależności od wielkości bułek . Podajemy jeszcze ciepłe , jako dodatek do zupy z boczniaków lub grzybowej 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *