Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy
Bułki świetnie sprawdzają się do zup mniej treściwych . Szczególnie , kiedy mamy na wyżywieniu kilku mężczyzn , w wieku mocno konsumpcyjnym . Nie zabije się głodu , samą zupą , raczej ciężko . Poza tym bardzo lubię swojego psa i nie zaryzykuję jego życia, doprowadzając do sytuacji , kiedy trzech wygłodniałych facetów , będzie go ścigać z nożem i widelcem w dłoniach 😉 Lepiej zrobić jakiś konkretny dodatek , czyli w tym wypadku pełnoziarniste czosnkowo- cząbrowe bułeczki . Wszyscy je lubią , a już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie 🙂 Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje ..
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej , pełnoziarnistej typ 1850
- 1,5 główki czosnku – dużych główek
- 1,5 łyżeczki suszonego , roztartego w palcach cząbru
- 3 łyżki masła
- 2 opakowania drożdży suszonych ( 2 x 7g )
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Czosnek obieramy , wyciskamy praską . Na patelni roztapiamy całe masło ( 3 łyżki ) blanszujemy na nim przez minutę wyciśnięty czosnek ,żeby pozbyć się smaku surowizny . W maszynie do wyrabiania chleba ( lub w misce ) . Wyrabiamy mąkę, drożdże ( dodajemy bezpośrednio , suszone do mąki ) cukier, sól i mleko . Mleka , jeśli zajdzie potrzeba , można zawsze dolać więcej, ciasto ma być sprężyste i nie lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki .
Kształt jest kwestią gustu i upodobań 😉 Warto je tylko ponacinać ,żeby nie pękały niekontrolowanie . Układamy je na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwoją swoją objętość, jeśli drożdże są dobre 😉 . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C . Do momentu , aż pięknie się zrumienią z wierzchu . Jest to zazwyczaj około 20 minut , w zależności od wielkości bułek . Podajemy jeszcze ciepłe , jako dodatek do zupy z boczniaków lub grzybowej 😉 Smacznego !
Wyglądają bardzo smacznie 🙂