Indyjski kurczak

Indyjski kurczak

Indyjski kurczak , kolejny sposób na to jak ciekawie przyrządzić kurczaka . Jak wiadomo to mięso bardzo często gości na naszych stołach i nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić . Przepis banalnie prosty , a do tego nieziemsko pyszny . Polecam szczególnie amatorom smaków Indii . Moje chłopaki uwielbiają te aromaty , a także kolory i smak tych potraw . Taka odmiana od szarej codzienności 😉 

Składniki :
  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 3 łyżki przyprawy ” tandori masala „
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Kurczaka myjemy , oczyszczamy z wszelakich nadbagarzowych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacinamy ,każdą pierś i udo ,aż do kości w poprzek , żeby ułatwić przeniknięcie przypraw . Grubo i solidnie wcieramy przyprawę tandori masala , zmieszaną z granulowanym czosnkiem . Solimy , posypujemy cukrem , olejem i ponownie nacieramy . Odstawiamy najlepiej na całą noc . Następnego dnia na wierzchu kurczaka rozsmarowujemy masło .



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po wstawieniu kurczaka redukujemy temperaturę do 160 C , po czym na dziesięć minut przed wyjęciem ponownie podnosimy do 200 C . W trakcie pieczenia warto przysłonić wierzch folią ,żeby zbytnio nie zbrązowiał , a odkryć 10 minut przed końcem pieczenia . Dokładnie w momencie kiedy ponownie podniesiecie temperaturę do 200 C . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . My jemy go zawsze z chlebkiem puri , kalafiorowym curry i chrupiącymi cebulowymi ciasteczkami pakora  . Pychota . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *