Indyjski kurczak
Indyjski kurczak , kolejny sposób na to jak ciekawie przyrządzić kurczaka . Jak wiadomo to mięso bardzo często gości na naszych stołach i nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić . Przepis banalnie prosty , a do tego nieziemsko pyszny . Polecam szczególnie amatorom smaków Indii . Moje chłopaki uwielbiają te aromaty , a także kolory i smak tych potraw . Taka odmiana od szarej codzienności 😉
Składniki :
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 3 łyżki przyprawy ” tandori masala „
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Kurczaka myjemy , oczyszczamy z wszelakich nadbagarzowych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacinamy ,każdą pierś i udo ,aż do kości w poprzek , żeby ułatwić przeniknięcie przypraw . Grubo i solidnie wcieramy przyprawę tandori masala , zmieszaną z granulowanym czosnkiem . Solimy , posypujemy cukrem , olejem i ponownie nacieramy . Odstawiamy najlepiej na całą noc . Następnego dnia na wierzchu kurczaka rozsmarowujemy masło .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po wstawieniu kurczaka redukujemy temperaturę do 160 C , po czym na dziesięć minut przed wyjęciem ponownie podnosimy do 200 C . W trakcie pieczenia warto przysłonić wierzch folią ,żeby zbytnio nie zbrązowiał , a odkryć 10 minut przed końcem pieczenia . Dokładnie w momencie kiedy ponownie podniesiecie temperaturę do 200 C . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . My jemy go zawsze z chlebkiem puri , kalafiorowym curry i chrupiącymi cebulowymi ciasteczkami pakora . Pychota . Smacznego !