Bułki pszenne
Pyszne i pachnące bułki pszenne . Bardzo proste do zrobienia , a efekt końcowy jest taki ,że znikają z koszyczka jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Harrego Pottera 😉 Mi przypominają te prawdziwe z dzieciństwa , które nie były dmuchane i sztucznie spulchniane , a jedna bułka wystarczała ,żeby się najeść do syta , a nie jak teraz , dmuchańców ze sklepu można wciągnąć i cztery , a w brzuchu nadal burczeć będzie .
Składniki :
- 3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej 550
- 6 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 łyżki masła
Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba ) .
Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Smacznego 😉
Witam serdecznie,
czy mogłaby Pani napisać jakich drożdży Pani używa? Konkretnie chodzi mi o firmę. Na rynku istnieją drożdże suszone, drożdże suszone instant i drożdże instant, przez co nie wiem, które wybrać.
Kolejne moje pytanie pytanie dotyczy piekarnika, a mianowicie, jaką funkcje grzania Pani wybiera? Góra – dół?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Ania
Witam. Używam drożdży takich jakie uda mi się kupić w sklepie – jak się mieszka na wsi , to nie zawsze jest w czym wybierać jeśli chodzi o firmy 😉 Suszone instant i instant , to dokładnie takie same drożdże , tak samo działają ,raczej trzeba zwracać uwagę na gramaturę , gdyż niektóre opakowania są 5 g , inne 6 g lub 7 g . Funkcje piekarnika zawsze góra i dół – inaczej będzie klapa 😉 Mam nadzieję że pomogłam , życzę udanych wypieków . Pozdrawiam serdecznie 😉
Dziękuję ślicznie za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Witam! Właśnie upiekłam bułeczki i niestety nie wyszły! Czy podane ilości produktów się zgadzają? Musiałam dolać wody, ponieważ nie można było zagnieść ciasta.