Bułki pszenne

Bułki pszenne

Pyszne i pachnące bułki pszenne . Bardzo proste do zrobienia , a efekt końcowy jest taki ,że znikają z koszyczka jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Harrego Pottera 😉  Mi przypominają te prawdziwe z dzieciństwa , które nie były dmuchane i sztucznie spulchniane , a jedna bułka wystarczała ,żeby się najeść do syta , a nie jak teraz , dmuchańców ze sklepu można wciągnąć i cztery , a w brzuchu nadal burczeć będzie .

bułki pszenne

Składniki :

IMG_2673IMG_2675

Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba ) .

IMG_2676IMG_2677

Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca .  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Smacznego 😉

IMG_2678bułki pszenne

 

4 thoughts on “Bułki pszenne”

  1. Witam serdecznie,

    czy mogłaby Pani napisać jakich drożdży Pani używa? Konkretnie chodzi mi o firmę. Na rynku istnieją drożdże suszone, drożdże suszone instant i drożdże instant, przez co nie wiem, które wybrać.
    Kolejne moje pytanie pytanie dotyczy piekarnika, a mianowicie, jaką funkcje grzania Pani wybiera? Góra – dół?

    Bardzo proszę o odpowiedź.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Ania

    1. Witam. Używam drożdży takich jakie uda mi się kupić w sklepie – jak się mieszka na wsi , to nie zawsze jest w czym wybierać jeśli chodzi o firmy 😉 Suszone instant i instant , to dokładnie takie same drożdże , tak samo działają ,raczej trzeba zwracać uwagę na gramaturę , gdyż niektóre opakowania są 5 g , inne 6 g lub 7 g . Funkcje piekarnika zawsze góra i dół – inaczej będzie klapa 😉 Mam nadzieję że pomogłam , życzę udanych wypieków . Pozdrawiam serdecznie 😉

  2. Witam! Właśnie upiekłam bułeczki i niestety nie wyszły! Czy podane ilości produktów się zgadzają? Musiałam dolać wody, ponieważ nie można było zagnieść ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *