Butter chicken – kurczak w maśle

Rate this post

Butter chicken – kurczak w maśle 

Jest to chyba najbardziej znane indyjskie curry , no i zdecydowanie najlepsze . Ostatnim czasem mój najmłodszy zapałał wielką miłością do kuchni indyjskiej , co objawia się tym iż mamy wojnę co dziś na obiad , gdyż starszy woli kuchnię chińską , tak więc naprzemiennie , jest raz ta , a na drugi dzień następna…a ja ,  już z utęsknieniem czekam kiedy będzie powrót schabowego .. bigosiku . Normalnego jedzenia dla normalnych ludzi 😉 No cóż , dzisiaj jednak butter chicken …i tyle z normalności 😉 

butter chicken

Składniki :

IMG_3058IMG_3059

Kurczaka kroimy w małe kawałki , od pałek wystarczy odciąć resztki kolanka ( jak na zdjęciu ) . Wkładamy do miski , dodajemy sok wyciśnięty z limonki , posiekane chilli ,sól i odstawiamy do lodówki na dwie godziny . Po tym czasie dodajemy jogurt i garam masalę , mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc . Kardamon  , imbir , goździki , czosnek, mielimy blenderem lub rozbijamy w moździerzu na pastę . Najlepiej w woku – podgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy naszą pastę , dodajemy cebulę i podsmażamy chwilkę aż uwolnią się aromaty . Następnie dokładamy kurczaka i smażymy mieszając dalej . Następnie dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, liście laurowe  , masło , mielone migdały i cynamon , dusimy na małym ogniu około 30 minut , aż mięso zmięknie , a sos zacznie gęstnieć . Wyłączamy gaz , posypujemy siekaną kolendrą i gotowe  😉 

IMG_3060IMG_3061

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *