Cheeser – serowy kotlet z piersi kurczaka

Cheeser -serowy kotlet z piersi kurczaka

Pyszny serowy kotlet , to nowy pomysł na przełamanie nudy w kuchni . Przecież wszystko już było 😉 Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą  i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się jak może, spaść z powrotem na talerz 😉 No ale jak już przebrnęłam przez ten etap , dalej poszło gładko . Efekt wart był poświęcenia i rąk całych w jajku i bułce ..fuj nie lubię surowego jajka na palcach , tak już mam i chyba nic tego nie zmieni  . Rodzinka z apetytem wsunęła kotleciory , a to najważniejsze , następny przepis odhaczony  😉 

Składniki na 4 osoby :

  • 4 połówki piersi z kurczaka
  • czubata szklanka, tartego żółtego sera , np. gouda
  • szklanka bułki tartej
  • sól , biały pieprz do smaku
  • granulowany czosnek
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( też do smaku 😉 )
  • olej do smażenia
  • 2 jajka

Piersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość grube ( 0,5 cm ) . Doprawiamy solą , białym pieprzem , granulowanym czosnkiem , mieloną gałką ( odrobinę nie za dużo ,żeby nie zdominowała potrawy )  , odstawiamy na 30 minut . W miseczce roztrzepujemy jajka, jak do schabowych , do kolejnej miski wsypujemy bułkę tartą , a do ostatniej tarty ser . No i teraz zaczyna się gimnastyka , bo ser lubi się ześlizgnąć .

Bierzemy filet zanurzamy w jajku , zgarniając jego nadmiar ręką , kładziemy jedną stroną na serze , podnosimy i dokładamy do przyklejonego sera , jeszcze trochę , tak żeby powstała gruba warstwa – dociskamy do kotleta  . Delikatnie obtaczamy ponownie w jajku , dociskając ser, następnie w bułce tartej , także dociskając wszystko dłońmi . Odkładamy na 30 minut do lodówki , jak zesztywnieją , łatwiej będzie smażyć – nie rozlecą się . Smażymy na rozgrzanym oleju , w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami . Smacznego 😉

 

1 thought on “Cheeser – serowy kotlet z piersi kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *