Domowa lazania pod beszamelem

Rate this post

Domowa lazania pod beszamelem

Jest wiele wersji i odmian tego wspaniałego dania , dlaczego wspaniałego ? Bo to jednogarnkowa potrawa, którą uwielbiają wszystkie dzieci ( no od reguły bywają oczywiście wyjątki 😉 ) , którą łatwo wepchnąć do piekarnika gdzie gotuje się sama ,a potem bez problemu dwa dni mamy z głowy  gotowanie, gdyż odgrzewana jest jeszcze lepsza niż świeża. Przygotowana z wyhodowanych własnoręcznie pomidorów i marchewki wywoła dodatkowy zachwyt u dzieci . Do tego wszystkiego dobrze się przechowuje w postaci mrożonej. Jak tu nie lubić takiej potrawy  ..Obiadek na leniuszka 😉

IMG_8403 (640x427)

Do mojej wersji potrzebujemy :

  • 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 małą cebulę
  • 1 średnią marchewkę
  •   3-4 średnie pomidory obrane ze skórki lub 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 słoik gotowego sosu bolońskiego do spaghetti
  • pół paczki płatów makaronu do lazanii
  •   2-3 ząbki czosnku wg.uznania ( ja dodaję 3 ogromniaste )
  • sól,chili w proszku do smaku , kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji i dla zapachu ,
  • 0,5 szklanki wody

 

sos beszamelowy :

  • duża łyżka masła ,duża łyżka mąki , 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12% i 0,5 szklanki mleka 1,5%  ,szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku

IMG_8397 (640x427)

Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę ( jak tylko się uda ) . Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone warzywa , jak zaczną się lekko rumienić dodać mięso mielone sól, chili , czosnek obrany i wyciśnięty przez praskę -smażyć kilka minut aż odparuje woda ,którą puszcza mielone mięso . Dodać pokrojone drobno pomidory ( lub wlać te z puszki )  . Smażyć jeszcze chwilę aż sos się zredukuje i samoistnie zagęści . Otworzyć słoik z gotowym sosem , przelać do miski i dodać 0,5 szklanki wody-zamieszać . Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę na małym ogniu podgrzewamy wszystko mieszając aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko i śmietankę aż do uzyskania konsystencji lejacego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową  .  W głębokim naczyniu-formie do zapiekania ( ja używam dwóch małych takich jak na zdjęciu ) wlać tyle sosu  gotowego , żeby porządnie zakryło się dno . Ułożyć pojedynczą warstwę płatów makaronowych i przykryć je farszem mięsnym .Farsz polać sosem i zakryć następną warstwą płatów makaronu i tak do wyczerpania składników -ja zazwyczaj robię dwie warstwy . Ostatnią warstwę makaronu polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika włączając go na 160 C na około 45 min bez termoobiegu . Lepiej się kroi po ostygnięciu ,na gorąco zawsze pierwsza porcja się rozpada . Przed podaniem warto posypać startym żółtym  serem i ziołami . Smacznego…

IMG_8409 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *