Domowe eklerki

5 (99.02%) 41 vote[s]

Domowe eklerki

Eklerki to chyba najbardziej ukochane ciastka mojego najstarszego syna , tak bardzo że zmusił mnie ,żebym się nauczyła robić je w domu 😉 Przepis prosty i bez problemu wychodzą od pierwszego razu . Nie powiem ,że był to zły pomysł , wręcz przeciwnie 😉 Następnym razem zrobię z nieco innym kremem , może z malinowym.. 😉

Składniki :

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 nieduże jajka

krem :

  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru

polewa :

  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 łyżka śmietany

dodatkowo :

  • cukier puder do posypania

W garnku doprowadzamy do wrzenia  wodę z masłem. Wsypujemy mąkę , cały czas mieszając , tak żeby ciasto się nie przypaliło. Jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i jest błyszczące .  Wyłączamy gaz i zostawiamy do  całkowitego wystudzenia . Ciasto musi być naprawdę dobrze wystudzone , jeśli będzie ciepłe , nie wyrośnie .. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto za pomocą rękawa cukierniczego , wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .  Wyciskane ciastka powinny mieć około 7 cm długości i 2 cm szerokości. Wtedy eklerki są takie w sam raz , na raz  😉 Piekarnik rozgrzewamy do  200 º C , wstawiamy eklerki i pieczemy przez około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy eklery jeszcze na 5 minut żeby obeschły w cieple , bez otwierania drzwiczek .



Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem jak zacznie gęstnieć , dodajemy cukier puder . Ponownie ubijamy , jak osiągnie żądaną konsystencję , wlewamy cały czas miksując żelatynę , wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie  i ostudzoną . Mieszamy krótko , tyle żeby się wszystko połączyło . Masą napełniamy eklerki , posypujemy cukrem pudrem . W rondelku mieszamy masło , kakao ,śmietanę , cukier i kilka kropli wanilii . Podgrzewamy mieszając , na małym ogniu , jak już całość utworzy jednolita masę , zdejmujemy z ognia i dekorujemy czekoladą eklerki . Odstawiamy na dwie godziny do lodówki i gotowe 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *