Duszona młoda kapusta w sosie koperkowym

Rate this post

Duszona młoda kapusta w sosie koperkowym

Młoda kapusta to rarytas , mogę ją wcinać w każdej ilości i postaci . Domownicy też nie marudzą jak ląduje na stole , szczególnie ta w sosie śmietanowo koperkowym jest po prostu przepyszna . Tak więc dzisiaj króliczy obiad , czyli kapustka ;)

duszona młoda kapusta w sosie koperkowym

Składniki :

IMG_3491IMG_3492

Kapustę oczyszczamy , kroimy na połowę , wycinamy głąby i resztę siekamy drobno w cienkie paski . W głębokiej patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy na nie kapustę , solimy i chwilkę podsmażamy – blanszujemy , jak zacznie mięknąć , dodajemy pokruszoną kostkę rosołową , wyciśnięty praską czosnek , przykrywamy pokrywką i dusimy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut . Po tym czasie dorzucamy posiekany koperek i dodajemy cały czas mieszając, śmietanę zmieszaną z mąką , doprawiamy pieprzem . Gotowe , może być samodzielnym daniem lub ciekawą przystawką . Smacznego 😉

IMG_3493IMG_3494

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *