Zimowa duszonka kapuściana ze słodką papryką

Rate this post

Zimowa duszonka kapuściana  ze słodką papryką

Ta potrawa powstała z potrzeby chwili , a więc było tak :  w lodówce konała główka małej białej kapusty , reanimować warzyw nie umiem-w szkole nie uczyli ,a  szkoda było wywalić , więc tasakiem i do gara … . Okazało się ,że nieco przypomina bigos , ale nie śmiem nazwać biogosem , czegoś tak nie skomplikowanego co składa się tylko z kilku składników , papryki mielonej, kapusty, marchewki i paru żeberek oraz słoika koncentratu  .Nie używamy żadnego tłuszczu ,oleju itp , nie ma potrzeby  .  Duszonka to chyba dobra nazwa na tę okoliczność i to danie . Generalnie wyszło super i na chwilę obecną robię powtórkę , ale kapuchę muszę kupić , zdechlaczków w lodówie brak .. 😉

zimowa duszonka z kapusty i

Składniki :

IMG_2034IMG_2035

Kapustę poszatkować lub pokroić nożem w dowolne kawałki -ja rąbałam spore plastry , tak wychodzi bardziej rustykalnie 😉 Żeberka płukamy , układamy na dnie garnka , solimy i przysypujemy kapustą , która również solimy . Marchewki obieramy , kroimy w kostkę lub inaczej , dokładamy do garnka . Wszystko stawiamy na ogniu i dusimy pod przykryciem do momentu ,aż kapusta zacznie puszczać sok , a żeberka zaczną się smażyć we własnym tłuszczu-sosie . Dolewamy 4 szklanki wody , dodajemy cukier, koncentrat ,pomidory z puszki , paprykę , chilli i dusimy dalej od czasu do czasu mieszając około 60 minut , dolewając po szklance wody jeśli zbyt odparuje . W trakcie duszenia trzeba kapustę raz przypalić -nie zwęglić , tylko przypalić lekko , wtedy danie dostanie ładnego koloru i świetnego smaku, bez tego będzie to zwykła duszona kapucha 😉  . Po tym czasie , odławiamy kości z żeberek , co nie jest trudne bo zazwyczaj są duże i regularne , dolewamy jeszcze wody -ze dwie szklanki i dusimy do momentu ,aż kapusta się zagęści . Gotowe , pyszne w każdej postaci ,a wlane do słoika na gorąco postoi w lodówce z tydzień  lub dwa . Polecam 😉

IMG_2036IMG_2045

 

1 thought on “Zimowa duszonka kapuściana ze słodką papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *