Pieczony kurczak w przyprawach korzennych

Pieczony kurczak w przyprawach korzennych 

Lubię całego kurczaka z piekarnika , po pierwsze dla tego ,że ma chrupiącą skórkę , po drugie , bo ma soczyste piersi , po trzecie bo się przy nim nie narobisz , a smacznie zjesz 😉 Generalnie bardzo fajna potrawa , dla całej rodziny i jedyne co trzeba zrobić , to natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika …a potem już tylko jeść i mlaskać z zachwytu . Ta wersja , jest z użyciem przypraw korzennych co dodało mu orientalnego smaku i aromatu , no i boski zapach . 

pieczony kurczak w przyprawach korzennych

Składniki :

IMG_1836IMG_1837

Kurczaka płukamy i związujemy mu nóżki i skrzydełka gumką -spożywcza , nie topliwą lub sznurkiem -najprostsza możliwość jaka istnieje na tą czynność  , to kupujemy gotowca już spętanego 🙂 Nacieramy całego dokładnie solą ( nie musimy się bać ,że przesolimy , bo część i tak spłynie ) Olej , ocet balsamiczny , cukier, czosnek  i garam masala , wkładamy do miseczki , mieszamy na gładką marynatę , którą również nacieramy kurczaka- nawet od środka , na tyle na ile się uda  , na koniec posypujemy ostra papryką wedle upodobań mocno lub delikatnie i odstawiamy na nos w misce do lodówki . Na drugi dzień wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C , po czym po wstawieniu kurczaka zmniejszamy temperaturę do 160 C , co zapewni nam zamknięcie soków w mięsie . Pieczemy około 50-60 minut w razie potrzeby , gdyby wierzch zaczął się zbyt intensywnie przypiekać , można nakryć go lekko folią spożywczą . Podajemy na gorąco , zaraz po wyjęciu z piekarnika z dowolnymi dodatkami , ja lubię z ryżem smażonym z warzywami , ale można inaczej . Smacznego 😉

IMG_1843pieczony kurczak w przyprawach korzennych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *