Dynia słodko – kwaśna z korzenną nutką

Rate this post

Dynia słodko –  kwaśna z korzenną nutką

Jest to doskonały dodatek do zimowej pieczonej kaczki lub innych dań .Smakuje nawet podjadana ze słoika -nie jest kwaśna . Bardzo dobrze się przechowuje . Szczególną uwagę należy tylko zwrócić , żeby dynia była z odmian o pomarańczowym lub intensywnie żółtym  miąższu gdyż jest wtedy zdecydowanie smaczniejsza  .

IMG_9010 (640x427)

1 dynia -duża 6kg                                                                                                                                       2 szklanki  cukru                                                                                                                                         1 szklanka octu                                                                                                                                           10 goździków                                                                                                                                             2 l wody ( tyle żeby zakryło dynię )

IMG_8984 (640x427)

Dynię obrać i pokroić w średniej wielkości równą kostkę . Włożyć do garnka i zalać wodą tak ,żeby zakryła dynię ,ale żeby nie była powyżej . Zagotować , po zagotowaniu dodać cukier goździki i ocet i gotować około 10-15 minut sprawdzając miękkość widelcem . Na gorąco włożyć do słoików i zalać zalewą pozostałą z gotowania . Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia . Nie wymaga pasteryzacji .

IMG_9007 (640x427) (2)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *