Ekskluzywny buraczek ;)

Rate this post

Ekskluzywny buraczek 😉

Buraczki o tej porze roku rządzą jak zawsze mojej kuchni . Domownicy je uwielbiają więc tym bardziej zapraszam je na obiad . Żeby nie wiało nudą czasami robię z nich jakieś ciekawsze danie niż tylko tarte czy zasmażane . Ekskluzywny buraczek , to prawdziwa uczta dla podniebienia , faszerowany fetą , miodem , serwowany z chrupiącymi kawałeczkami pikantnego bekonu.. Mniam 😉 Polecam jako pyszną i ciekawą przystawkę do obiadu lub na imprezie .

Składniki na 4 osoby :
  • 4 średniej wielkości buraczki
  • 1/2 kostki fety
  • 4 łyżeczki miodu
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • chilli mielone
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kremu z octu balsamicznego ciemnego
  • sól ,pieprz czarny do smaku
  • koperek do dekoracji

Buraczki myjemy , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku . Jak już będą miękkie ( łatwo sprawdzić nakłuwając wykałaczką ) , wyciągamy , studzimy i obieramy . Kroimy na grube krążki . W każdym krążku robimy otwór ( jak na zdjęciu ), podsmażamy z obu stron na patelni i układamy na talerzyku . Wydrążone środki siekamy drobno , mieszamy z pokruszoną fetą , orzechami ,krem balsamiczny , miodem i pieprzem .


Nakładamy na każdy krążek mały kopiec farszu . Boczek kroimy w paski szerokości około 1,5-2 cm , posypujemy chilli i wytapiamy w piekarniku na papierze do pieczenia lub folii , do momentu aż zrobią się chrupiące . Dekorujemy boczkiem naszego ekskluzywnego buraczka , dodając listek kopru i serwujemy . Podajemy w temperaturze pokojowej 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *