Fasola jaś z czosnkiem i ziołami na zimę do słoika

Fasola jaś z czosnkiem i ziołami na zimę do słoika 

Zerwałam wielkiego jaska , w tym roku nie należał do rekordów jeśli chodzi o wielkość zbioru . No coś trzeba było z nim zrobić , do suszenia jest tego zbyt mało , więc poszukałam jakiegoś ciekawego rozwiązania i po kilku modyfikacjach zrobiłam z niego parę słoiczków przekąski lub dodatku do sałatki ..na smalec wegetariański także będzie niezły.. . 😉 

IMG_0243 (640x427)

Składniki na 6 małych 250 ml słoików :

  • 1 kg świeżego wyłuskanego jaśka
  • 6 gałązek tymianku,
  • 6 listków szałwii
  • 6 gałązek oregano
  • 6 gałązek cząbru
  • 6 gałązek estragonu 
  • 12 ząbków czosnku

Zalewa :

  • 2 łyżki soli
  • 1,5 L wody

IMG_0184 (640x427)

Jaśka gotujemy w wodzie około 30 minut pod przykryciem , odcedzamy i na gorąco umieszczamy w słoikach . Do każdego słoja dodajemy po gałązce wszystkich ziół i po dwa ząbki czosnku .

IMG_0223 (640x427)



Zalewę zagotowujemy i gorąca zalewamy słoiki , zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut  . Następnego dnia ponownie pasteryzujemy ,tym razem 20 minut .

IMG_0240 (640x427)

1 thought on “Fasola jaś z czosnkiem i ziołami na zimę do słoika”

  1. O mamo, właśnie szukałam przepisu na Jaśka:) Chciałam zrobić zapasy, żeby nie kupować w puszcze, a żeby było szybciej niż moczenie wysuszonego plus długie gotowanie…. Super! Oby obrodził w tym roku to będę pakować w słoiki!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *