Racuchy z jabłkami i pudrem cynamonowym

Racuchy z jabłkami i pudrem cynamonowym

Danie stare jak świat . Zawsze w dzieciństwie opychaliśmy się nimi z kuzynostwem , aż nas brzuchy bolały  😉 Teraz także nie straciły na swojej atrakcyjności i moje chłopaki w mig czyszczą talerz , jak tylko zdejmę z patelni .. 😉  Przepis taki jaki moja babcia , a potem mama zawsze stosowały ..teraz ja..a powoli także mój syn ,który całkiem niezłe ma zacięcie do garów.. 😉 

IMG_0234 (640x427)

Skład na około 8-9  sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 2 łyżki cukru pudru ,
  • 1 łyżeczka cynamonu

IMG_0228 (640x427)IMG_0229 (640x427)

Drożdże zasypujemy łyżką cukru i mieszamy , łatwo się w ten sposób rozpuszczają .  Mąkę , cukier i pozostałe składniki wsypujemy do miski , dolewamy drożdże i mieszamy  do połączenia składników , odstawiamy na chwile , a w międzyczasie obieramy jabłka , kroimy na kawałki i wrzucamy do ciasta , mieszamy . Na patelni rozgrzewamy olej ( sporą ilość około 1/2 wysokości ) . Na rozgrzany olej wykładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu , aż zaczną się rumienić brzegi , obracamy łopatka i znowu rumienimy . Przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz ,żeby spił nadmiar tłuszczu .  Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem – najlepiej przez sitko do herbaty ,wtedy nie będzie grudek . Smacznego 😉

IMG_0230 (640x427)IMG_0232 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *