Filet z kurczaka z lawą sera

Filet z kurczaka z lawą sera

Filet z kurczaka z lawa sera , to naprawdę imponująca ilość płynnego sera … i nie tylko 😉 Pyszny nowy model, starego de volaille  , który kiedyś przed wiekami bił rekordy popularności . Obecnie też jest smaczny w końcu to klasyk 😉 Ale czas na modernizację , one są po prostu pyszne . Gorący kotlet z którego po przekrojeniu wypływa serowa lawa z sosem BBQ i czosnkiem .. Mmm .. pyszne , mega pyszne ! Moi chłopcy, przepadli bezgranicznie na punkcie tego dania , mogli by je jeść w nieskończoność 😉  

składniki dla 4 osób  :

  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 8 plastrów, sera topionego cheddar ( Hochland , Lactima itp )
  • 4 łyżeczki sosu BBQ
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań 😉 ) , granulowany czosnek do smaku

Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić 😉  Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu 😉  Na mięsie układamy po 2 plastry , złożone w kostkę sera i łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka .



Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już na talerzu 😉 Smażymy na głębokim tłuszczu , na złoty kolor ze wszystkich stron . Najsmaczniejsze są na klarowanym maśle 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Po ich przekrojeniu na talerz powinna się wylać lawa ciepłego sera i sosu BBQ … poezja ..;) Smacznego !

2 thoughts on “Filet z kurczaka z lawą sera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *