Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem

Genialne jesienne bułki ze słonecznikiem

Jesienią częściej piekę pieczywo , może dla tego że nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż ciepła bułeczka 😉 Z masłem i kubkiem dobrej herbaty … Mniam . Moi chłopcy też uwielbiają bułki jakiekolwiek by nie były . Te akurat preferują ostatnio najbardziej , ale fakt iż są naprawdę pyszne . Puszyste , miękkie ,a słonecznik podczas pieczenia pysznie się praży co dodatkowo wzmaga smak 😉 Polecam , domowe pieczywo jest naprawdę proste i dużo zdrowsze od kupnego .

Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej , graham typ 2000
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g )
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • trochę mniej niż 1/2 kostki masła
  • trochę łuskanego słonecznika do posypania

dodatkowo : papier do pieczenia

Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , zanurzamy jedną stroną w ziarnach słonecznika , żeby się przykleiły i układamy na blaszce do pieczenia .


Delikatnie rozpłaszczamy ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem  natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto  nie będzie się do nich  lepić  . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości ) Na środkowej półce bez termoobiegu . Gotowe . Podajemy po przestudzeniu 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *