Grahamki
Grahamki , to pyszne bułeczki z mąki mieszanej , pszennej i graham. Bardzo proste do wykonania . Są chrupiące i aromatyczne , smaczne same w sobie ,ale doskonałe także z miodem z mniszka i świeżym masłem .. Dżemem lub własną wędlinką . Jest to zdrowsza alternatywa dla pieczywa 😉 Jakie by nie były zawsze znikają natychmiast po upieczeniu 😉
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 550
- 1,5 szklanki mąki graham 1850
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 łyżki masła
Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki graham i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki graham , mąkę pszenną ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie całkowicie, odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba , to bardzo wygodna opcja 😉 ) .Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .
Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10- 12 porcji , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia , na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem , na około 30 minut . Na wyrośniętych kulkach , tępą stroną noża wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie gwiazdy, prawie do samego końca . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Gotowe , w zasadzie wszystkie rodzaje bułeczek wyrabia się bardzo podobnie , różni je tylko skład 😉
Przepyszne są te bułeczki.