Grillowane burrito

Rate this post

Grillowane burrito

Burrito , to jedna z bardziej lubianych przez moich chłopaków potraw .  Nigdy jej nie odmawiają 😉 Grillowane burrito jest w zasadzie klasycznym daniem kuchni meksykańskiej , tyle że zapieczone w elektrycznym grillu staje się przyjemnie chrupiące i cieplutkie , co jeszcze bardziej cieszy 😉 Polecam , prosta potrawa , nada się na każdą okazję .

Składniki :

  • 1 opakowanie tortilli ( można robić samemu , ale co tam, ma być szybko 😉 )
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 strąki czerwonego świeżego chilli ( w zależności jak ostre chcecie )
  • 1 czerwona papryka – najlepiej spiczasta , ma cienki miąższ
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki – słodkiej
  • sól do smaku

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę , jak się zezłoci , wsypujemy do niej wędzona paprykę i krótko przesmażamy ( dosłownie , tyle żeby się połączyła z cebulą ) . Dodajemy mięso mielone , wyciśnięty praską czosnek . Smażymy , co jakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki , kumin , posiekane chilli , cynamon , sól do smaku . Smażymy dalej , aż do momentu , kiedy pomidory się rozpadną , następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę i kukurydzę .

Dalej smażymy mieszając aż farsz stanie się pozbawiony sosu i gęsty . Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia . Nakładamy obficie na tortille i zawijamy ( tak jak gołąbki 😉 ) Wkładamy do nagrzanego do 200 C elektrycznego grilla lub grillujemy na patelni do momentu aż wierzch nabierze ładnego koloru i wypalą się prążki . Gotowe , serwujemy z sosem guacamole 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *