Iberyjski gulasz z łopatki z dynią

2 (40%) 1 vote[s]

Iberyjski gulasz z łopatki z dynią

Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni .  Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest pożywna i niezastąpiona w kuchni . Zimą zawsze mam zapas ,swoich dyń z mojej malutkiej przydomowej hodowli 😉 Nic tak nie smakuje jak własne plony . Ten gulasz jest wyjątkowo smakowity , a do tego prosty w wykonaniu , kozieradka zaś nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu . Moi chłopcy najpierw skwitowali widok talerzy ” hm gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… 😉 

Składniki :
  • 0,5 kg mięsa z łopatki
  • kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 strąk chilli
  • 1 słodka , mała papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka słodkiego białego wina
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej  papryki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól , pieprz do smaku
  • smalec wieprzowy

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na smalcu , przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek , pod koniec smażenia wsypujemy mielona słodką paprykę . Smażymy jeszcze chwile ,  przekładamy do mięsa . Gorącą patelnię po smażeniu , zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia , zawartość wlewamy do garnka z mięsem . Dodajemy obrane i pokrojone : dynię ,  marchewkę , chilli , pietruszkę i selera .



Na koniec pomidory z puszki , ziele , liść laurowy , kozieradkę , brązowy cukier , sól i pieprz do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zrobi się mięciutkie . Około godziny . Sos powinien się sam zredukować , trzeba tylko uważać ,żeby danie się nie przypaliło i mieszać od czasu , do czasu . Serwujemy na gorąco , świetne z ryżem 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *