Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem

4.9 (97.14%) 21 vote[s]

Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem

Grochówka to zupa , którą najlepiej smakuje jesienią i zimą . Nie wyobrażam sobie jeść jej latem . Teraz kiedy jesień dopiero nadeszła jest jeszcze sporo świeżych ziół . Koniecznie trzeba zrobić w chłodny dzień pyszną grochówkę ze świeżym majerankiem . Nic nie jest tak aromatyczne i ciepłe jak to połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha 😉

Składniki :
  • 1,5 szklanki grochu łuskanego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 3 żeberka wieprzowe
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 l wody
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • sól , pieprz do smaku
  • mały pęczek świeżego majeranku




Kiełbasę i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor . Przekładamy do garnka , dodajemy pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy gaz . Siekamy majeranek i wsypujemy do gorącej zupy . Czas doprawić pieprzem i można podawać 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *