Jesienna zupa kapuściana

Jesienna zupa kapuściana

Jesienią zupy to największy skarb . Siedząc na chłodnym już acz słonecznym tarasie , taka gorąca zupa kapuściana na kiełbasie z dodatkiem świeżych pomidorów brzmi jak poezja 😉 Wreszcie udało mi się przekonać rodzinkę do konsumpcji zup i teraz częściej goszczą na naszym stole . Oczywiście nie jako danie główne , co najwyżej jako przystawka , taki starter przed daniem głównym , ale to już i tak całkiem nieźle 😉 Polecam jesienną zupę kapuścianą , tania , zdrowa i prosta , czego chcieć więcej 🙂 Może jeszcze tylko ,  ładnej słonecznej jesieni… 😉 

składniki :

  • 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej
  • 3 – 4 kiełbaski meksykańskie
  • 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory
  • 2-3 ziemniaki
  • mały pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 l  rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • sól do smaku




Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka 😉  Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną . Wyłączamy gaz , wsypujemy siekany koperek , mieszamy i możemy podawać . Pyszny , sycący i pachnący koprem  gar zupy kapuścianej  … Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *