Jesienny karczek z jabłkami

Rate this post

Jesienny karczek z jabłkami

No i mamy jesień , całą gębą 😉 Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie , pachnące i soczyste . Wspaniałym pomysłem o tej porze roku może być karkówka zapiekana z jabłuszkami , latem ją grillowaliśmy , a teraz czas na zmiany 😉 Mięsko wychodzi pyszne , soczyste i wcale nie jest słodkie , tylko pełne aromatu .

jesienny karczek z jabłkami

Składniki :

  • 5 plastrów karkówki , grubości około 1,5 cm
  • 3-4 małe winne jabłka ( czyli soczyste , nie kwaśne , ale i nie zupełnie słodkie )
  • 2 średnie cebulki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól , pieprz do smaku
  • odrobina masła

IMG_4684

Cebulkę siekamy drobno i rozsypujemy na dnie naczynia do zapiekania , delikatnie solimy . Na cebulce, układamy, cieniutko ,pocięte plasterki czosnku ( takie naprawdę jak pergamin 😉 ) , a następnie lecimy z kawałkami karkówki . Każdy kawałek przy układaniu , solimy i pieprzymy . Kładziemy na zakładkę , czyli plastry powinny na siebie nachodzić . Z sosu sojowego , cukru i octu balsamicznego robimy marynatę , którą smarujemy  ułożone plastry po wierzchu .

IMG_4686

Jabłka myjemy , przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy komór nasiennych . Układamy na samym wierzchu , lekko przecierając skórkę odrobiną masła ( wtedy nie wyschną , tylko się zapieką ) . Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C przez około 30 minut – pod przykryciem z folii aluminiowej , a następnie przez 30 minut bez nakrycia . Tą potrawę zapiekamy bez termoobiegu . Smacznego 😉

IMG_4694

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *