Zimowa duszona marchewka słoikowa

Zimowa duszona marchewka słoikowa 

To już powoli ostatki jeśli chodzi o przetwory ..niestety , dla mnie ,bo ja bardzo lubię je robić . Cóż wszystko co dobre szybko się kończy , ale puki co jeszcze coś zrobię , a może nawet kilka cośiów . Dzisiejszy coś , to marchewka duszona . Taka marchewka jest po prostu świetna , jako dodatek do schabowego , kiedy mamy ogień w domu i nie ma czasu na pracochłonne przygotowania . Warto machnąć parę takich słoiczków w wolniejszej chwili . Polecam naprawdę fajna i zdrowa ciepła przystawka 😉 Najsmaczniejsza jeśli odgrzewając marchewkę , dodamy do niej łyżkę masła ..po prostu niebo w gębie 😉 

zimowa marchewka słoikowa

Składniki na około 4-5 słoików 0,5 l  :

  • 2,5 kg marchewki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka octu 10 %
  • 4 szklanki wody

IMG_4892

Marchew płukamy , obieramy jak najcieniej , ale dokładnie . Kroimy w kostkę mniej więcej 0,5 na 0,5 cm . Wkładamy do garnka , dodajemy wszystkie pozostałe składniki .  Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz i na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, razem z zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem , do ostygnięcia . Nie trzeba dodatkowo pasteryzować , jeśli słoiki były dobrze wyparzone , marchewka przechowa się nawet kilka lat 😉

IMG_4909

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *