Kasza „czarne oczko” do obiadu

Rate this post

Kasza „czarne oczko” do obiadu

Czasami ziemniaki, nieco się już przesycą , zwykła kasza i ryż też ..i wtedy nadchodzi czas by rzucić czarne oczko na patelnię 😉 Zrobić coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu . 

Składniki ;

  • 1 słoik ,fasolki czarne oczko w zalewie
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 /2 czerwonej papryki 
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Paprykę siekamy drobniutko – obie . Cebulkę także . Warzywa podsmażamy , dusimy na maśle , aż zmiękną . Odstawiamy . Na suchej patelni prażymy suchy , nie ugotowany pęczak . Jak będzie pachnący i lekko rumiany , zalewamy szklanką wody , dorzucamy obie kostki rosołowe , wcześniej przygotowane warzywa  i dusimy na małym ogniu  .

Zawsze kiedy kasza „wypije” wodę dolewamy nową szklankę , do momentu , aż będzie miękki – wtedy po wypiciu już nie dolewamy . Na koniec dodajemy odcedzoną i przepłukana z zalewy , fasolkę czarne oczko . Podgrzewamy jeszcze około 5 minut , dosalamy i doprawiamy pieprzem . Podajemy do mięs , ryb itp 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *