Ryżowa zapiekanka z mięsem

Rate this post

Ryżowa zapiekanka z mięsem

Zapiekanka ryżowa , to po prostu jedna z tych potraw , które szanują nasz czas i rozumieją że mają być smaczne , proste , tanie i nieskomplikowane 😉 Oczywiście jest produktem , który powstał w fabryce potrzeba od zaraz – na wczoraj . Smakuje wyśmienicie , a jej zrobienie nie wymaga ani dużo czasu , ani umiejętności , no i można ją zrobić dzień wcześniej , co czasami jest zaletą nieocenioną 😉 

Składniki na wąską formę do pasztetu, 4 osoby  :

  • 1 pełna, szklanka ryżu , surowego
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 mała cukinia
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu – dowolnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 marchewka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • drobno ,tarty ser do posypania

sos beszamelowy : klikając tutaj- znajdziecie przepis 😉

Marchewkę ucieramy na tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu , cukrem, solą , bazylią i czosnkiem ( powinno być odrobinkę za słone , gdyż ryż wciągnie sporo ) .

Na dno naczynia do zapiekania wysypujemy 1/2 ryżu , równo rozkładając po całości , polewamy 1/2 pomidorów , układamy całe mięso mielone , następnie pociętą w cieniutkie plasterki cukinię , solimy , zasypujemy resztą ryżu i zalewamy resztą pomidorów . Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 160 C,  około 40 -50 minut . Przed podaniem polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem . Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *