Keks

Keks 

Najwspanialsze ciasto jakie można zjeść zimą , po świątecznej kolacji , z kubkiem pysznej herbatki korzennej lub kawusi . Proste i nie wymagające specjalnych umiejętności , zachwyci każdego . Dodatkowym atutem jest fakt ,że można je długo przechować i nie traci na jakości .

keks

IMG_1503IMG_1504

Bakalie obtoczyć w mące , wtedy nie będą opadać na dno , tylko rozłożą się równo po całym cieście i nasz keks będzie idealny .Rodzynki namoczyć w alkoholu . Masło utrzeć z cukrem na puszystą gładką masę . Dodawać po jednym żółtku cały ,czas  ucierając . 
IMG_1506IMG_1507
Stopniowo dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz alkohol, w którym wcześniej moczyły się rodzynki . Rodzynki dodać do pozostałych bakalii wymieszać wszystko razem . Białka ubić na sztywną pianę dodając sok z cytryny i cukier waniliowy . Ubitą pianę dodać do ciasta wraz z bakaliami , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką ,tak żeby wszystko się połączyło . Przelać masę do foremki na ciasto . Keks jest najlepszy, gdy po wystudzeniu zawiniemy go w pergamin i odstawimy na 2 dni do chłodnego pomieszczenia , wtedy jest zwarty i wilgotny . Piękny kształt wierzchu ciasta będzie miał nasz keks , jeśli natniemy surowe ciasto , ostrym nożem namoczonym w roztopionym maśle . 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *