Kiszone liście buraka naciowego – na zimę i na zupę w stylu szczawiowej ;)

Kiszone liście buraka naciowego- na zimę i na zupę w stylu szczawiowej 😉 

Wpadłam do warzywniaka , a tam gąszcz burakowych liści ( ogonków też ,ale na te mam inny sposób 😉 ) , cóż począć z tak nie oczekiwanym urodzajem ? Hm..najprościej będzie ukisić ,a potem zużyć do zupy jak szczaw lub do przystawek.. Zobaczymy , na pewno są zbyt cenne pod względem składników ,żeby je zmarnować … Nie wyrzuca się zdrowia na kompost 😉 

IMG_9950 (640x427)

Skład tajemny – na  powiedzmy 1 słoik  😉 :

  • liście z buraka naciowego ( ilość taka jaką dysponujemy – pęczek,dwa lub więcej -mniej )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody -kranówy i tyle 😉

IMG_9935 (640x427)

Liście zwijamy w rulon i kroimy w pasy , po czym upychamy do słoja . Dorzucamy czosnek i zalewamy wodą z rozmieszaną solą -zakręcamy . Po kilku dniach , jak zacznie się proces kiszenia , sprawdzamy , czy solanka ( woda z solą ) nie wyciekła , jeśli jest jej mniej niż było , dolewamy do pełności . W zasadzie gotowe . Te listki są dobre na zupę , która w smaku przypomina szczawiową ( przepis, wkrótce ), jest bogata w minerały i mikro elementy i niskokaloryczna . Pozdrawiam 😉

IMG_9936 (640x427)

4 thoughts on “Kiszone liście buraka naciowego – na zimę i na zupę w stylu szczawiowej ;)”

  1. Przepisy na przetwory są jak na moje zamówienie:) Pierwszy rok uprawiam buraka liściowego i mam go tyle, że już patrzeć na niego nie mogę 😉 Będę mrozić liście jak szpinak, ale ten przepis jest super i na pewno wykorzystam! Tak jak na ogonki liściowe w słoikach:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *