Kociołek meksykański – długi weekend

Rate this post

Kociołek meksykański – długi weekend

Nadszedł długo wyczekiwany , Długi Weekend 😉 Oczywiście , nie zamierzam go spędzać w kuchni , na dworze cudowna pogoda i masa pracy w ogrodzie , którą lubię bo muszę , ok i trochę chcę .. 😉 . Wreszcie , można się choć odrobinkę zrelaksować , a więc odpaliłam kociołek i niczym czarownica , zamieszałam w garze tym co miałam 😉 Wyszło nieźle , a nawet pysznie . No ale w naszym domu , wiosną i jesienią , kociołek jest obowiązkowy , częstszy  niż grill , bo prosty i na leniuszka obiad sam się robi 😉 Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana 😉 

Składniki  na kociołek 7 l , około 6 -7 osób  :

  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej
  • 2 cebule
  • 1 marchew , godnej wielkości 😉
  • 2-3  łodygi selera naciowego
  • 1 żółta papryka grubościenna
  • 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz 😉 )
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej )
  • 4 – 5 średnich ziemniaków
  • 2 strąki świeżego chilli ( zielone i czerwone dla koloru )
  • 1 główka czosnku – duża 😉
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( lub półtorej szklanki , krojonych świeżych )
  • 1 czubata łyżka smalcu

przyprawy :

  • 1 czubata łyżka wędzonej papryki , łagodnej
  • 1 czubata łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka- zwykła , papryki łagodnej
  • 1 czubata łyżka , mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka , czubata cynamonu
  • 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku

dodatkowo :

  • 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli )

Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia  ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy do doprawiana w trakcie duszenia ) z połową główki czosnku , wyciśniętego praską  , przez co najmniej dobę , można krócej , ale smak jest bardziej wyrazisty po upływie tego czasu . Następnie rozpalamy ognisko , wieszamy kociołek , rozgrzewamy na dużym ogniu . Do tak nagrzanego wrzucamy smalec , jak się roztopi , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy , jak się zezłoci , dokładamy mięso i przysmażamy . Chwilkę to trwa , wiadomo 😉

Kiedy w powietrzu unosi się już niebiański zapach pieczystego , dodajemy fasolkę z sosem pomidorowym, pomidory z puszki  i pokrojoną w kostkę marchew , zalewamy 1 l wody , solimy do smaku  . Szczelnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny , a my , możemy iść sadzić lub pielić kwiatki czy warzywka 😉 . Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi selera , paprykę , ziemniaki , obrane i pokrojone w dużą kostkę ,posiekane chilli , kukurydzę odsączoną z zalewy , fasolę czerwoną , odsączoną i przepłukaną pod bierzacą wodą ,żeby nie zabarwiła dania na szaro . Całość doprawiamy resztą wyciśniętego czosnku , oraz przypraw , dodajemy czekoladę , mieszamy , szczelnie nakrywamy i dusimy około 30-40 minut . Co jakiś czas zaglądajcie i zamieszajcie , żeby się nie przypaliło i zbytnio nie odparował sos , w razie potrzeby można dolać trochę wody lub doprawić do smaku 😉 Gotowe , świetne , gorące i sycące danie , niebanalne  jeśli podacie z serowym nachos  . Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *