„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta

Rate this post

„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta

Zapiekanka Ogrodnika , to przepis ratunkowy 馃槈 Moi ch艂opcy uwielbiaj膮 zapiekanki , szczeg贸lnie starszy syn, 聽jest ich wielkim fanem i dobrze , bo s膮 proste ,piek膮 si臋 same , a dodatkowo co zostanie z obiadu , 艣wietnie nada si臋 na kolacj臋 – jednym daniem , za艂atwiamy spraw臋 dw贸ch posi艂k贸w 聽馃槈 Ten konkretny przepis powsta艂 , z tego co akurat mia艂am pod r臋k膮 , a takie przepisy s膮 zawsze najlepsze , jak to wielokrotnie powtarzam 聽馃槈 Polecam , zdrowy , smaczny i prosty obiad , kt贸ry mo偶ecie przygotowa膰 wcze艣niej , a w razie potrzeby podgrza膰 i gotowe 馃槈聽

Sk艂adniki :

  • 1 opakowanie mi臋sa mielonego , drobiowego- np z udek 聽( 400 g )
  • kawa艂ek dyni pi偶mowej ( oko艂o 1/2 )
  • 4 ziemniaki
  • 1 ma艂a cukinia
  • 1 puszka , czerwonej fasolki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wod膮
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • czosnek granulowany
  • 1 艂y偶eczka tymianku
  • 1 艂y偶ka w臋dzonej papryki , s艂odkiej
  • 1 艂y偶eczka ostrej papryki
  • s贸l do smaku

sos beszamelowy :

  • du偶a 艂y偶ka mas艂a ,
  • du偶a 艂y偶ka m膮ki ,
  • 0,5 szklanki s艂odkiej 艣mietanki 12%
  • 聽0,5 szklanki mleka 1,5% 聽,
  • szczypta soli i mielonej ga艂ki muszkato艂owej do smaku

Wszystkie warzywa , cienko skrawamy na mandolinie do warzyw . Plasterki maj膮 by膰 tak cienkie , 偶e mo偶na z nich zrobi膰 szk艂a do okular贸w 馃槈 Czerwon膮 fasolk臋 odcedzamy z zalewy i p艂ukamy pod bie偶膮c膮 wod膮 na sitku ,偶eby nie barwi艂a zapiekanki .聽Przygotowujemy beszamelowy sos -do ma艂ego garnka wrzucamy mas艂o i na nie wsypujemy m膮k臋, na ma艂ym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszaj膮c, a偶 uzyskamy g艂adk膮 mas臋 do kt贸rej stopniowo dolewamy mleko i 艣mietank臋 nie przestaj膮c miesza膰 ,a偶 do uzyskania konsystencji lej膮cego, g臋stego sosu ( gdyby robi艂 si臋 zbyt g臋sty mo偶na dola膰 wi臋cej mleka lub 艣mietanki ) doprawi膰 sol膮 i ga艂k膮 muszkato艂ow膮 . Passat臋 mieszamy z cukrem , sol膮 do smaku .

Teraz w foremce do zapiekania , uk艂adamy w dowolny spos贸b warzywa , warstwami , naprzemiennie 聽np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , uk艂adamy cebulk臋 .Nast臋pnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukini臋 , mi臋so mielone , znowu s贸l i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie dynia , s贸l , czosnek , cebula , cukinia , w臋dzona i ostra papryka , ziemniaki 聽, s贸l , czosnek , passata . Ca艂o艣膰 wk艂adamy do piekarnika nastawionego na 170 C , pieczemy przykryte foli膮 aluminiow膮 , przez oko艂o 60 minut , po tym czasie odkrywamy , polewamy beszamelem i ponownie wk艂adamy do piekarnika , na 30 minut , ju偶 bez przykrycia . Gotowe , najlepiej kroi si臋 jak troch臋 przestygnie , smakuje zawsze , po odgrzaniu , drugiego dnia , jeszcze lepsza 馃槈 Ciekawym i smacznym dodatkiem , do zapiekanki 聽mog膮 by膰 , marynowane pomidorki koktajlowe ( przepis tutaj 馃槈 ) 聽 聽Smacznego !

 

 

 

 

2 thoughts on “„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *