Krokiet z farszem pieczarkowym

Rate this post

Krokiet z farszem pieczarkowym

Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję 😉

Krokiet z farszem pieczarkowym

Składniki :

  • 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu ( nie podaję przepisu , bo chyba nie ma na świecie osoby , która by nie umiała piec naleśników )
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebulki średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pieprz , sól do smaku

IMG_3669IMG_3750

Pieczarki kroimy dość drobno . Cebulkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy pieczarki , solimy , dodajemy gałkę i smażymy mieszając co jakiś czas , aż wszystko będzie miękkie i rumiane . Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie rozkładamy naleśnik , układamy na nim łyżkę zimnego farszu , pieprzymy i zawijamy- brzegi do siebie i w rulonik , jak dywan przed trzepaniem 😉 Jajka roztrzepujemy widelcem na miseczce lub głębokim talerzu i obtaczamy w nich krokiet , a następnie turlamy go w bułce tartej . Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z obu stron , na złoty kolor . Gotowe – smacznego 😉

IMG_3667IMG_3674

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *