Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z grzybami i kapustą są świetnym rozwiązaniem dla tych , którzy tak jak ja , nie mają cierpliwości do lepienia uszek . Świąteczny barszcz podany z krokietem jest wspaniały , nie ustępuje tym z uszkami 😉 Polecam , tym bardziej ,że krokiety można przygotować wcześniej , a potem tylko usmażyć . Odgrzane na patelni też nie są złe ,natomiast moi chłopcy potrafią je wcinać nawet na zimno 😉 Ciasto nie zawiera jajek , to nie pomyłka , ono takie ma być -to tak uprzedzając pytania 😉 

Składniki :

ciasto :

  • 3 szklanka mąki
  • około 1,5 szklanka wody ( wodę najlepiej dodawać na oko , wlewając i patrząc jak gęste jest ciasto , ma być lejące – troszkę rzadsze niż na naleśniki )
  • olej do nacierania patelni 
  • szczypta soli

Farsz :

  • 1/2 małej główki , białej kapusty
  • dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami 😉 )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • sól , pieprz do smaku

dodatkowo :

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto łączymy ze sobą , miksujemy . Dolewając wody , pamiętajmy ,żeby nie kierować się dokładnymi proporcjami , tylko dawkować ją do momentu , aż ciasto stanie się lejące – nieco bardziej niż na naleśniki . Ciężko wyliczyć proporcje , bo naleśniki i placki do krokietów , to takie intuicyjne potrawy , które jadę na oko 😉 Patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem ( to bardzo ważne , żeby nie lać go bezpośrednio na patelnię , placki były by zbyt tłuste i nie będą tak cienkie , bo ciasto się nie rozprowadzi równomiernie ) .

Na mocno rozgrzaną , wylewamy tyle ciasta ,żeby dało się rozprowadzić , poprzez przechylanie patelni , mega cienką warstwą . U mnie na średniej wielkości patelni do naleśników to niepełna chochelka od nalewania zupy ( taka zwykła średnia ) . Pierwszy placek zazwyczaj jest dla pieska , bo się rwie lub wychodzi zbyt gruby 😉 . Po usmażeniu pozostałych , odstawiamy je do wystygnięcia . Kapustę na farsz , szatkujemy , dusimy do miękkości z niewielką ilością wody ( tylko tyle ,żeby nie przywierała do dna ) oraz z dodatkiem wszystkich przypraw , oprócz czosnku . Czosnek dodajemy do grzybów , które przygotowujemy osobno , poprzez podsmażenie na patelni na złoto .

Oba składniki , po przestudzeniu ,  mielimy w maszynce o bardzo grubych oczkach lub siekamy . Mieszamy razem , w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem . Teraz na każdy placek z brzegu układamy łyżkę farszu delikatnie rozprowadzamy po środkowej płaszczyźnie , zostawiając czyste boki , które składamy do środka , a następnie całość rolujemy jak dywanik 😉 Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor , do uzyskania chrupkości z obu stron w dość głębokim oleju . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym i gotowe . Smacznego 😉

2 thoughts on “Krokiety z kapustą i grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *