” Królewskie” wątróbki drobiowe

5 (100%) 1 vote

„Królewskie” wątróbki drobiowe

Wątróbki drobiowe , nie dla wszystkich są daniem królewskim , nawet jeśli je tak nazwać 😉  Dla mnie osobiście , ta wersja na chwilę obecną , rządzi . Dzieci mniej optymistycznie się zapatrują na to danie , a po prawdzie , to na wątróbki w ogóle nie chcą patrzeć 😉 Cóż , czasem i dla siebie , trzeba coś zrobić i troszkę się rozpieścić  😉 

Składniki :

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 2 dość duże cebule
  • 100 ml gęstej ,  śmietany kremówki 30 % ( to przepis dla łasuchów , nie dla tych co są na diecie 😉 )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka , łagodnej musztardy ( miodowej )
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml cherry
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
  • natka pietruszki do przybrania

Wątróbki , oczyszczamy z brzydkich i jeszcze brzydszych rzeczy 😉 . Płukamy pod zimną , bieżącą wodą i osuszamy , na ile się da papierowym ręcznikiem ( zawsze będą nieco wilgotne , ważne ,żeby nie było zbyt dużo wody ) . Cebulę kroimy w piórka , podsmażamy razem z wyciśniętym , praską czosnkiem , na maśle . Jak już będzie miękka i lekko złocista , dodajemy gałkę muszkatołową . Teraz dodajemy wątróbki , po kilka sztuk , jak się zetną , następnych kilka itd. Smażymy , na dużym ogniu .

Chodzi o to ,że jeśli wrzucimy wszystkie na raz , temperatura patelni się obniży i wątróbki zamiast się przysmażyć , puszczą wodę i zaczną się dusić , a tego absolutnie , nie chcemy . Podczas smażenia , dodajemy do wątróbek miód . W momencie , kiedy będą już ładnie zrumienione , wlewamy cherry , musztardę i śmietanę . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli użyliście prawdziwej kremówki , sos sam się zagęścił i można danie doprawić solą , pieprzem do smaku . Wątróbki zawsze solimy na końcu , wtedy nie robią się twarde i suche . Podajemy na gorąco ,posypane natką , z dowolnym dodatkiem 😉 Smacznego !

1 thought on “” Królewskie” wątróbki drobiowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *