Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika

3.6 (72%) 5 vote[s]

Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika

Pyszna duszona łopatka w młodej kapuście . To taki posiłek , który świetnie znosi słoikowanie i doskonale daje się odgrzewać , czy odsmażać . Zdrowe jedzenie nie zastąpione na wyprawach lub wyjazdach do pracy 😉 Cóż w naszym kraju każdy ma w rodzinie przysłowiowe ” Słoiki ” czyli studenta w internacie , męża w pracy za granica lub w innej części kraju … itp , itd… taki już nasz urok . Wyjeżdżamy , przemieszczamy się , ale jedno nie ulega zmianom .. Zawsze prędzej czy później musimy coś zjeść bo zgłodniejemy , a wtedy ratunkiem może być taki domowy ekspres ,obiadek ze słoika 😉 Zdrowe domowe jedzonko …to na pewno lepsze niż słoiki z fasolką lub klopsami z marketu 😉 Tym bardziej ,że właśnie mamy na nią sezon . Nawet jeśli nie wyjeżdżacie , a macie mocno zabiegany tydzień , właśnie takie wytwory kulinarne mogą Wam ułatwić życie . Wystarczy włożyć do mikrofalówki i …gotowe , smaczne i zdrowe;) 

składniki na 4 – 5 słoików  0,5 l :

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej
  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • 1 szklanka bulionu

 

Łopatkę wieprzową tniemy na dowolne kawałki . Mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem i  siekaną cebulą oraz wyciśniętym praską czosnkiem . Odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia podsmażamy łopatkę razem z dodatkami w których się marynowała na złoty kolor na smalcu . Zawartość patelni przekładamy do garnka . Patelnię zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia , po czym jej zawartość także przelewamy do garnka z mięsem . W ten sposób zebraliśmy wszystkie smaki  i kolorki dania 😉



Doprowadzamy do wrzenia . Jak wszystko bulgocze i intensywnie się gotuje , zmniejszamy ogień , dodajemy poszatkowaną młodą kapustę , mieszamy . Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie . Na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry 😉  Tak zamknięte nie wymagają dodatkowej pasteryzacji . W lodówce można je przechowywać nawet dwa lub trzy miesiące . Poza lodówką nigdy nie trzymałam , na pewno trzeba by było je dodatków pasteryzować . Doskonała z bułką na gorąco 😉 Właśnie taka prosta , ascetyczna bez zbędnych dodatków jest najsmaczniejsza … 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *