Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem

Rate this post

Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem

W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie będą zachwycone , moje podzióbały ale zastrzegły ,że następnym razem już lepiej coś innego 😉 Za to starsza część rodzinki była zachwycona , co pokazuje że do smaku trzeba dojrzeć lub jak stwierdził mój starszy syn , z wiekiem smak się przytępia , dlatego więcej nam smakuje 😉 Cóż , ktoś z nas , na pewno ma rację .. 😉 

makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem

Składniki :

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • starty,drobno ser – optymalnie parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był 😉

pesto :

IMG_7372

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , gdyż tylu ilu jest jego producentów , tyleż samo zaleceń w tym temacie . Optymalnie ma być , lekko al-dente . Składniki na pesto wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki sos ( coś jak na zdjęciu ) .

IMG_7374

Tuńczyka odcedzamy , dodajemy do pesto ( nie do całej porcji tylko do jego 3 łyżek , resztę można przechować w słoiczku w lodówce nawet kilka dni ) i lekko mieszamy .  Przelewamy do makaronu , mieszamy , aż makaron się zazieleni od pesto 😉 Wykładamy na talerze i posypujemy serem . To by było na tyle 😉 Smacznego !

IMG_7375

 

 

1 thought on “Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *