Wiejski kisz z karkówką

Rate this post

Wiejski kisz z karkówką 

Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze jest daniem wytrawnym ( słonym ) , a tarty bywają także serwowane na słodko . Istotnym szczegółem różniącym te dwa dania, jest także to , że kisze zalewa się masą jajeczną z dodatkiem śmietany lub mleka , a tarty spaja się serem . No ale dość o różnicach , najważniejsze , że jest to danie pyszne , proste i jednogarnkowe . Oszczędza nam sporo czasu , jest bardzo podzielne i może być zrobione z wykorzystaniem resztek np. pieczonej lub grillowanej karkówki z dnia poprzedniego 😉 Polecam , naprawdę fajna sprawa 😉 

wiejski kisz z karkówką

Składniki :

ciasto

  • 1 kostka smalcu
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki śmietany 30 %
  • sól – jedna płaska łyżeczka

Farsz :

  • 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 😉
  • 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego 😉 )
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu  )
  • 3-4 średnie pieczarki
  • sól , pieprz do smaku

Masa :

  • 4 jajka małe lub 3 duże
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Kilka kawałków sera camembert do wciśnięcia 😉

IMG_7359IMG_7360

Składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone ( smalec i śmietana ) . Smalec siekamy, wrzucamy do miski  , wlewamy śmietankę i pozostałe składniki i całość wyrabiamy – wygniatamy na gładką kulę ciasta . To była ta najtrudniejsza i najbardziej mozolna część . Teraz kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę . W między czasie przygotujmy sobie farsz – zdąży wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę  kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut

IMG_7361IMG_7364

. Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu  , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już nie smażymy . Składniki na masę jajeczną umieszczamy w misce i trzepaczką łączymy ze sobą . Ciasto na kisz , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykładamy nim formy ( w mim przypadku kilka małych jedno-porcjowych )  do pieczenia . Na ciasto wkładamy folię aluminiową i wysypujemy groch . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika – podpiekamy 20 minut . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia , zsypujemy groch ( przyda się nam następnym razem ) . Wkładamy farsz, wciskamy ser camember ,  zalewamy masą jajeczną i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 minut , aż kisze ładnie się zrumienią . Wyjmujemy , pozwalamy im lekko przestygnąć i gotowe , można serwować . Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *